Skip to content

Lapsibarometri 2016: Luottamus 6-vuotiaiden lasten kokemana

16.11.2016

”Yhteiskunnalla on velvollisuus kuulla ja kuunnella lasta, jokaista. Lapsella on oikeus tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Kun tässä onnistumme, olemme askeleen lähempänä yhdenvertaista, kestävää yhteiskuntaa.” Näin toteaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila Lapsibarometrin esipuheessa.

Tänään (16.11.2016) Helsingissä julkistettavan ensimmäisen Lapsibarometrin teemana on luottamus, jota lähestytään tutkimuksessa kolmen näkökulman, ihmissuhteiden, tunteiden ja yhteiskunnan kautta.

Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista 6-vuotiaista lapsista voi hyvin. Lähes kaikilla lapsilla on kavereita ja he kokevat aikuisten sekä kotona että päiväkodissa kuuntelevan heitä. Lapsista 80 prosenttia kertoo saavansa kehuja ja yli 90 prosenttia osaa kertoa, missä asioissa he ovat hyviä. Yli 70 prosenttia lapsista uskaltaa pyytää apua vieraaltakin aikuiselta, jos joutuu kaupassa eroon vanhemmistaan.

Toisaalta tutkimus osoittaa, että 6-vuotiaiden joukossa on pieni joukko lapsia, jotka eivät tunnista myönteisiä asioita elämässään tai koe saavansa myönteistä palautetta tai apua. Tytöistä kahdeksan prosenttia ja pojista jopa 18 prosenttia ei saa kehuja osakseen. Noin kymmenesosa lapsista ei osannut myöskään sanoa, missä he ovat hyviä, milloin perheen kanssa on kivaa tai mikä tekee heidät iloiseksi.

”Nyt toteutettu Lapsibarometri on pilottitutkimus, jota kehitetään ja joka jatkossa pyritään tekemään kahden vuoden välein. Tavoitteena on sitoutua pitkäjänteiseen tutkimusperinteeseen ja tuottaa säännöllisesti tietoa suomalaisten 6-vuotiaiden lasten hyvinvoinnista,” toteaa Terhi Tuukkanen lapsiasiavaltuutetun toimistosta.

Lue koko tutkimus.