Skip to content

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen 2022 julkaisutilaisuus

02.05.2023

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus käsittelee 7–29-vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Vuoden 2022 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pureudutaan harrastamisen Suomen mallin hengessä harrastamisen mieluisuuteen liittyviin kysymyksiin. Teemaa on lähestytty tarkastelemalla mieluisinta ja eniten aikaa vievää harrastusta, mutta myös lopetettuja  ohjattuja harrastuksia. Mukana tutkimuksessa on myös aikaisempien vuosien tapaan esimerkiksi harrastamisen yleisyyteen, koettuun vapaa-ajan määrään ja tyytyväisyyteen liittyviä kysymyksiä. Uutena teemana on nuorten luontosuhde – luonto vapaa-ajan vieton ympäristönä.

Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 (toim. Sinikka Aapola-Kari) julkistetaan 31.5.2023 klo 9–11. Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä Valtiovarainministeriön (Mariankatu 9, Helsinki) neuvotteluhuoneessa Paja tai seuraamalla verkkolähetystä. Paikan päällä osallistuville on tarjolla aamukahvitarjoilu.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisia pyydetään 25.5. mennessä. Läsnätilaisuuteen pääset ilmoittautumaan tästä linkistä. Huom! Kaikilta läsnätilaisuuteen osallistuvilta tarkistetaan henkilöllisyys, muistathan siis ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaan.

Etäosallistumista varten emme kerää ilmoittautumisia. Verkkolähetykseen pääset osallistumaan tästä linkistä.

Alustava ohjelma

Tilaisuuden juontaa valtion nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja ja tutkimus- ja arviointijaoston puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

8.30 Aamukahvit
9.00 Tilaisuuden avaus
9.05 Valtiohallinnon tervehdys

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, opetus- ja kulttuuriministeriö

9.10 Tulosten esittely

Tutkija Kai Tarvainen ja tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari, Nuorisotutkimusverkosto

9.40 Nuorten musiikkiesitys

Veera Tuisku ja Emilia Immonen, viulu

Laszlo Rossa: Viuluduot
– Hommage à Szervansky
– Iltalaulu

9.45 Artikkelien esittely

Riikka Puhakka & Joel Manner

10.00 Valtion nuorisoneuvoston politiikkasuositukset
10.05 Nuorten video harrastusten merkityksestä

Elsi Vehkaniemi, Mieletöntä valoa

10.10 Paneelikeskustelu, nuorten ääni

Emilia Junnila, Selinä Nera, Mila Nikkanen, Nette Rimpioja, Eemeli Valli
10.30 Keskustelua
11.00 Tilaisuus päättyy

Lisätietoja

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen kohteena ovat Manner-Suomessa asuvat 7–29-vuotiaat lapset ja nuoret (n=1401), joita on haastateltu puhelimitse. Julkaisu sisältää kattavan tilasto-osion lisäksi kaksi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia sekä näkökulmatekstin.

Vapaa-aikatutkimuksen 2022 aineisto kerättiin helmi-maaliskuussa 2022 aikana, jolloin koronapandemiaan liittyviä rajoitustoimia on vielä ollut voimassa, mutta paluu kohti ”normaalia” oli jo käynnissä. Edellinen Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus puolestaan toteutettiin hetkeä ennen korona-ajan alkua. Tutkimusten välillä harrastamisen kenttä on kokenut suuria myllerryksiä koronapandemian vuoksi. Nyt julkaistava tutkimus tarjoaakin mahdollisuuden peilata poikkeusajan tuloksia sitä edeltäviin tuloksiin.

Vapaa-aikatutkimuksia julkaisevat Nuorisotutkimusseura, valtion nuorisoneuvosto ja valtion liikuntaneuvosto.