Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukset

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus käsittelee 7-29-vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle julkaisusarjalle. Tutkimuksia julkaistaan jatkossa säännöllisesti.

Vuonna 2009 Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta julkaisi yhteistyössä Nuorisotutkimusverkoston kanssa ensimmäisen Nuorten vapaa-aikatutkimuksen, joka kartoitti muun muassa nuorten harrastuksia ja järjestökiinnittyneisyyttä. Tutkimuksen nimi muuttui vuonna 2016 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukseksi alaikärajan laskun johdosta.

Vapaa-aikatutkimuksen taustalla ovat vuosina 1998 ja 2001 julkaistut nuorten järjestökiinnittyneisyystutkimukset. Nykyisessä vapaa-aikatutkimuksessa näkökulma on kuitenkin laajempi: järjestötoiminnan lisäksi tarkastellaan nuorten vapaa-aikaa yleisemmin.

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2016:

Media hanskassa – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2016 mediasta ja liikunnasta. Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunna, Nuorisotutkimusverkoston, opetus- ja kulttuurministeriön sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Vuoden 2013 Nuorten vapaa-aikatutkimuksen teemana oli liikunta ja se on toteutettu yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Nuoria liikkeellä – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013

Aika vapaalla – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2009

Nuorten järjestökiinnittyneisyystutkimukset:

Nuorten suhde järjestöihin ja globalisaatioon, tutkimustiivistelmä (2001)

Nuorten järjestökiinnittyneisyys, yhteenvetoraportti (1998)