Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukset

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus käsittelee 7-29-vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle julkaisusarjalle. Tutkimuksia julkaistaan jatkossa säännöllisesti.

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksia voi ostaa painettuina kirjoina Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta.

Vuonna 2009 valtion nuorisoneuvosto (silloin vielä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta) julkaisi yhteistyössä Nuorisotutkimusverkoston kanssa ensimmäisen Nuorten vapaa-aikatutkimuksen, joka kartoitti muun muassa nuorten harrastuksia ja järjestökiinnittyneisyyttä. Tutkimuksen nimi muuttui vuonna 2016 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukseksi alaikärajan laskun johdosta.

Vapaa-aikatutkimuksen taustalla ovat vuosina 1998 ja 2001 julkaistut nuorten järjestökiinnittyneisyystutkimukset. Nykyisessä vapaa-aikatutkimuksessa näkökulma on kuitenkin laajempi: järjestötoiminnan lisäksi tarkastellaan nuorten vapaa-aikaa yleisemmin.

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022

Vaihteleva vapaa-aika – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 käsittelee 7–29-vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen toteuttivat yhteistyössä valtion nuorisoneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Nuorisotutkimusverkosto. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus (pdf) Infografiikka (pdf) Valtion nuorisoneuvoston poltiiikkasuositukset (pdf)

Lue lisää